Een sterk non-profitmerk opbouwen in 2023 [Gids + gratis bronnen]
Een sterk merk hebben is niet alleen een goed idee voor commerciële organisaties. Non-profitorganisaties, ngo’s en sociale ondernemingen moeten ook een sterk merk creëren en beheren. In dit artikel helpen we je op weg door een aantal geavanceerde strategieën en (gratis) bronnen en cursussen te delen om elke maand beter te worden.
U denkt misschien niet aan branding als u denkt aan non-profitorganisaties, ngo’s en andere sociale ondernemingen. Branding klinkt als iets strikt voor grote bedrijven. De waarheid is dat branding net zo belangrijk is voor non-profitorganisaties als voor bedrijven. Bij branding draait alles om uw publieke imago. Het is hoe de wereld uw organisatie en het werk dat u doet ziet.
Een sterk merk kan u helpen geld in te zamelen, de bekendheid te vergroten en een reputatie op te bouwen. Hier is waarom je als non-profitorganisatie een sterk merk nodig hebt en enkele tips voor het creëren van een merkstrategie.
Wat is branding?
“Je merk is wat andere mensen over je zeggen als je niet in de kamer bent.” — Jeff Bezos
Branding kan op veel verschillende manieren worden uitgelegd. We kozen voor de uitleg van Jeff Bezos omdat die volgens ons verder gaat dan alleen business en ROI.
Wat is merkidentiteit?
Naast inzicht in wat een merk is, moeten we ook begrijpen wat de identiteit van een merk is merk is. Dit is het startpunt van uw merkreis.
Investopedia biedt een nuttig definitie van merkidentiteit:
Merkidentiteit is de zichtbare elementen van een merk, zoals kleur, ontwerp en logo, die het merk in de hoofden van de consument identificeren en onderscheiden. Merkidentiteit is iets anders dan merkimago. De eerste komt overeen met de intentie achter de branding en de manier waarop een bedrijf het volgende doet — allemaal om een bepaald imago in de hoofden van de consument te cultiveren:
- Kiest zijn naam
- Ontwerpt zijn logo
- Gebruikt kleuren, vormen en andere visuele elementen in zijn producten en promoties,
- Enz.”
Een geweldig merkboek
We vinden “Het merkhandboek door Wally Olinsom een zeer nuttig startpunt te zijn om merken beter te begrijpen. Het boek biedt precies de uitbreiding van de woordenschat en handvatten om veel meer grip te krijgen op merken, merkidentiteit en merkmanagement.
Het meermaals bekroonde boek was een van ‘s werelds meest gerespecteerde en ervaren beoefenaars van bedrijfsidentiteit en branding.
Waarom hebben non-profitorganisaties branding nodig?
Branding is niet alleen voor bedrijven, het is voor alle organisaties die een publieke uitstraling behouden. Denk aan enkele van de meest bekende non-profitorganisaties zoals Potloden van belofte or Habitat for Humanity. De kans is groot dat je al een heel duidelijk beeld hebt van deze merken, gewoon door wat je al over ze weet. Dat is wat branding doet. Het geeft vorm aan de manier waarop de berichten van de organisatie door het publiek worden ontvangen.
Het is niet genoeg om een goed doel te hebben waarvoor je als non-profitorganisatie vecht. U moet weten hoe u dat goede doel op de markt kunt brengen op een manier dat mensen daadwerkelijk willen helpen. Branding helpt uw organisatie op te vallen in een wereld met zoveel verschillende oorzaken. Het helpt het publiek meer te weten te komen over uw verhaal en hoe u de wereld een betere plek maakt. Mensen doneren graag en doen vrijwilligerswerk voor organisaties die ze vertrouwen en begrijpen. Uw branding overbrugt deze kloof tussen de gemiddelde mens en uw organisatie!
Begin met het kernidee en doel
Bij het creëren van een sterk merk voor een non-profitorganisatie of NGO, moet u altijd beginnen met de kern, namelijk het kernidee en doel van uw organisatie.
Olins onderstreept hoe belangrijk het is om van binnenuit te werken als het gaat om merk, doel en consistentie:
“Dit soort uiterlijke consistentie zal alleen worden bereikt, en wat dat betreft is alleen geschikt als het de manifestatie is van een innerlijke consistentie — een consistentie van doel. Deze consistentie van het doel vloeit voort uit de visie, of het kernidee, en is bijna altijd de basis van waaruit een succesvol merkprogramma(me) kan worden ontwikkeld.
Ongetwijfeld is het voor een non-profitorganisatie veel gemakkelijker om zijn kernidee en -doel te formuleren dan voor een commerciële organisatie.
Maak een Brand Book om alles te verzamelen wat er te weten valt over jouw merk
Maak een merkboek dat het verhaal vertelt waarom uw NGO is opgericht, door wie, hoe het is geëvolueerd tot wat het nu is. Bekijk deze geweldige gratis bron om aan de slag te gaan met het maken van een merkboek.
Wat is een merkboek?
- A Merkboek inspireert en helpt mensen in uw non-profitorganisatie op één lijn te houden met het doel of het kernidee van uw organisatie. Een Brand Book helpt om het verhaal en doel van uw goede doel te communiceren.
Wil je wat inspiratie? Hier zijn enkele geweldige voorbeelden van merkboeken/stijlgidsen voor non-profitorganisaties.
Creëer je visuele identiteit
Nu je weet waar je non-profitorganisatie voor staat, is het tijd om te verzamelen hoe het merk eruit moet zien en hoe het moet worden gecommuniceerd in een Brand Style Guide.
Wat moet er in een Brand Style Guide staan?
- Kleurcodes;
- Logo (variaties)
- Tone-of-voice (ToV)
- Typografie
- Hoe mensen afbeeldingen moeten gebruiken
- Al het andere dat helpt om uw branding consistent te houden.
Maak je eigen merkstijlgids
- Hier is een hulpmiddel om u te helpen bij het maken van uw eigen merkstijlgids.
- Hier zijn een aantal geweldige voorbeelden van NGO Brand Book / Style Guides.
In de voorbeelden van de verstrekte bron kunt u zien dat Charity: water verder gaat dan alleen het aangeven van de kleuren en typografie en ook laat zien wat voor soort afbeeldingen ze samen met hun merk willen gebruiken. Ze geven aan dat ze zich willen richten op hoop (dus beelden die hoop geven) in plaats van op armoede en wanhoop.
Maak je geen zorgen over het maken van een perfecte Brand Style Guide. Begin gewoon en voeg er maand na maand aan toe terwijl uw merk groeit.
Het belang van merkconsistentie voor uw non-profitmerk
Nadat je hebt uitgezocht wat je Kernidee, Doel, en Visuele identiteit is, en je hebt een gemaakt Merkboek en Merkstijlgids, moet u ervoor zorgen dat uw merk consistent wordt gecommuniceerd.
Mensen kunnen zich bijna nooit een merk herinneren nadat ze het maar één keer hebben gezien. Ze moeten een merk meerdere keren zien om het te onthouden.
Daarnaast moeten mensen je Goede Doel kunnen vertrouwen. Als u communiceert vanuit de Kernidee en Doel consequent zullen mensen het verhaal dat je probeert te vertellen begrijpen. Als dat niet het geval is, is de kans groot dat uw boodschap alle kanten opgaat en dat mensen niet kunnen volgen en begrijpen wat u probeert over te brengen.
Ten derde, zou je een verhaal moeten vertellen. Zo onderscheidt u zich van vergelijkbare non-profitorganisaties. Even doorscrollen Facebook zal je laten zien hoeveel goede doelen en goede doelen er tegenwoordig zijn. Ze vechten allemaal voor dezelfde publieke steun en het is moeilijker dan ooit om gehoord te worden. Doorbreek deze ruis door jouw unieke verhaal te vertellen met al je creatieve elementen. Hoe deelt uw logo uw verhaal? Hoe doen je berichten op sociale mediaje verhaal delen? Houd dit verhaal dicht bij uw marketingstrategie, aangezien het de kern van uw project vormt.
Ten vierde, na het bereiken Brand Awareness en Trust en nadat je het verteld hebt Stories over jouw Kernidee en Doel, is het gemakkelijker om mensen tot actie aan te zetten. Meld je aan als vrijwilliger, doneer aan je goede doel of iets anders.
Waarom is merkconsistentie belangrijk voor non-profitorganisaties?
- Consistent zijn helpt om gemakkelijker merkbekendheid voor uw non-profitorganisatie te creëren.
- Merkconsistentie helpt bij het opbouwen van vertrouwen binnen een publiek.
- Merkconsistentie helpt een verhaal van begin tot eind te vertellen.
- Uiteindelijk helpt merkconsistentie om meer bedrijfsresultaten te behalen.
Hoe (grote) non-profitorganisaties hun merk als een professional kunnen beheren
Als je een grotere non-profitorganisatie bent, kan het heel moeilijk zijn om bij het merk te blijven terwijl je een grote hoeveelheid content beheert, op afstand werkt, meerdere marketingkanalen bezit, enz., enz. Gelukkig kan technologie helpen. U kunt kiezen voor een Brand Management-oplossing met een geïntegreerd Brand Center en Digital Asset Management-systeem dat vrijwel alle aspecten van uw merkbeheer eenvoudiger, sneller en beter maakt.
Een oplossing voor merkbeheer helpt om:
1. Maak en beheer cloudgebaseerde en gebruiksvriendelijke merkstijlgidsen. Uw merkrichtlijnen:
- Makkelijk vindbaar zijn voor alle medewerkers en partners die jouw merk promoten
- Communiceer met de lezer en zorg voor directe uploads naar uw lettertypen, logo’s, enz.
- Zijn slechts op één plaats beschikbaar voor eenvoudige updates en om dubbele bestanden te voorkomen
- Kan eenvoudig worden gedeeld met partners, distributeurs en bureaus
2. Makkelijker samenwerken. Het stelt partners en werknemers in staat om altijd bij het merk te blijven
- Het maken van vergrendelde, on-brand content-sjablonen die kunnen worden bewerkt zonder ontwerpvaardigheden.
- Uw merkrichtlijnen interactief en gemakkelijk vindbaar maken.
- Beheren van gebruikersrechten, zodat geen externe partner en medewerkers toegang hebben tot materiaal dat niet voor hun ogen is.
- Ondersteuning van verschillende talen, zodat iedereen met dezelfde oplossing kan werken, ongeacht de regio.
Word serieus over uw branding en marketing
Veel nieuwe non-profitorganisaties maken de fout te denken dat het goede doel zichzelf op de markt zal brengen of zal merken. Het is gemakkelijk te geloven dat zoveel mensen door uw boodschap zullen worden bekrachtigd dat deze zich als een lopend vuurtje zal verspreiden. Helaas vergt het veel meer planning dan dat. Er komt veel bij kijken een sterke marketingstrategie zoals contentmarketing, advertenties en campagnes op sociale media. Dat is veel voor een enkele groep. Veel branding-experts houden van Raket piloten adviseren dat het de moeite waard is om de expertise in te schakelen van professionals die het zware werk voor u doen.
Begin bij twijfel klein met uw marketing. Optimaliseer je website met SEO zodat meer consumenten u kunnen vinden in hun zoekresultaten. Schrijf blogposts die uw merkboodschap weerspiegelen en die gemakkelijk te delen zijn social media. Ga vooral in interactie met je publiek. Begin een gesprek over je goede doel en leg mensen uit waarom het belangrijk is.
Conclusie
Branding is een sleutelelement van elke succesvolle non-profitorganisatie. Je hoeft geen marketinggoeroe te zijn om een winnend merk voor je organisatie te creëren, zolang je maar focust op jouw unieke verhaal en verbinding maakt met anderen. Zolang u uw branding proactief benadert, zal uw zaak er baat bij hebben!
Kennisbank
Originally published at https://globalowls.com on October 20, 2022.